Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Ziektekosten 2017: wat kunt u nog aftrekken?

Geplaatst op: 15-03-2018, 14:04:25

De lijst met aftrekbare ziektekosten is niet meer zo lang als in het verleden, maar nog steeds zijn veel niet vergoede ziektekosten aftrekbaar!
Er is een tijd geweest dat u uw zorgverzekering en uw bril kon aftrekken. Sterker nog, voor uw bril kon u soms zelfs meer aftrekken dan hij kostte. Die tijd ligt inmiddels ver achter ons. Plannen om de aftrek volledig te schrappen hebben het tot nu toe niet gehaald. Een aantal belangrijke ‘zorgkosten’ is daardoor aftrekbaar gebleven, denk bijvoorbeeld maar aan de tandartsrekening, veel diëten en reiskosten. En… er zijn nog steeds bepaalde ziektekosten waarvoor u onder voorwaarden meer aftrek kunt krijgen dan u heeft betaald. Wat is nog aftrekbaar in uw aangifte over 2017?

Betaling
Om voor aftrek over 2017 in aanmerking te komen, moeten de specifieke zorgkosten ook in dat jaar zijn betaald. U kunt alleen zorgkosten opvoeren die niet door de zorgverzekeraar worden vergoed (zorgkosten die niet vergoed worden omdat ze onder het verplichte of vrijwillige eigen risico vallen, zijn nooit aftrekbaar).

Drempel 
U kunt alleen de bedragen aftrekken die boven uw drempel uitkomen. Voor de bepaling van die drempel wordt gekeken naar het zogenaamde ‘drempelinkomen’: uw inkomen in de boxen 1 (inkomen uit werk en woning), 2 (inkomen uit aanmerkelijk belang) en 3 (inkomen uit sparen en beleggen, ofwel 2,871% tot 5,39% x vermogen na aftrek vrijstelling) samen, vóór aftrek van persoonsgebonden aftrekposten. Die laatste zijn onder andere de aftrekposten zorgkosten, giften, scholingsuitgaven en alimentatie. Bij fiscaal partners gaat het om het gezamenlijke drempelinkomen. In 2017 bedraagt de drempel
■ voor drempelinkomens tot en met € 40.296:
1,65% x het drempelinkomen, maar minimaal € 129 (minimaal € 258 voor fiscaal partners)
■ voor drempelinkomens hoger dan € 40.296:
€ 664 + 5,75% x (drempelinkomen – € 40.296)

Extra aftrek
Als uw (al dan niet gezamenlijke) drempelinkomen in 2017 niet hoger is dan € 34.130 mag u soms veel meer aftrekken dan u betaald heeft! Had u de AOW-gerechtigde leeftijd op 1 januari 2017 al bereikt, dan is die extra aftrek maar liefst 113%! Wie op die datum jonger was, krijgt 40% extra aftrek. Het online aangifteprogramma kent deze extra aftrekpost overigens automatisch toe.

Voorbeeld
U heeft € 100 aftrekbare reiskosten en uw inkomen is niet hoger dan € 34.130. Uw aftrekpost bedraagt (100 + 113 =) € 213 als u op 1 januari de AOW-leeftijd had bereikt en (100 + 40 =) € 140 als u jonger was.

AFTREKBAAR IN 2017

Aftrekbaar zijn niet alleen de ziektekosten die u voor uzelf maakt, maar ook de kosten voor uw kinderen jonger dan 27 jaar, gehandicapte personen ouder dan 27 die bij u in gezinsverband wonen en bij u wonende ouders, broers en zussen die afhankelijk zijn van uw zorg. De kosten moeten dan wel op u ‘drukken’. Dat is bijvoorbeeld niet het geval als uw meerderjarig kind voldoende eigen inkomen heeft om de kosten zelf te kunnen betalen. Van drukken is ook geen sprake als u de kosten vergoed kreeg. Aftrek is alleen mogelijk als u de kosten in 2017 heeft betaald. De factuurdatum is dus niet relevant.
De volgende zorgkosten kunt u in het belastingjaar 2017 aftrekken:

genees- en heelkundige hulp
Hiermee wordt de eigen bijdrage voor hulp van artsen, tandartsen, specialisten en verpleging in het ziekenhuis bedoeld. Kosten voor paramedici vallen er ook onder, maar daarvoor moet de behandeling wel plaatsvinden onder voorschrift en onder begeleiding van een arts. Aftrek voor een behandeling door een fysiotherapeut, diëtist, ergotherapeut, logopedist, oefentherapeut, orthoptist, podotherapeut, mondhygiënist en huidtherapeut is ook mogelijk als deze paramedicus een verklaring heeft afgegeven met daarin de volgende informatie:
- gegevens waaruit blijkt dat degene die de verklaring afgeeft een paramedicus is zoals hiervoor genoemd
- naam, praktijkadres, telefoonnummer en handtekening van de paramedicus
- naam adres en BSN van de behandelde persoon
- de aandoening die aanleiding is voor de behandeling
- het aantal behandelingen dat voortvloeit uit ziekte of invaliditeit
- dagtekening van de verklaring
Kosten voor alternatieve genezers zoals de chiropractor, acupuncturist en de homeopaat zijn alléén aftrekbaar als de behandeling plaatsvindt door een arts of onder toezicht/op voorschrift van een arts.
Niet alle geneeskundige hulp is aftrekbaar, zie hierna onder ‘Niet aftrekbaar in 2017’.

LET OP: De behandeling moet verband houden met ziekte of invaliditeit. Uitgaven ter voorkoming van ziekte zijn in beginsel niet aftrekbaar, maar een uitzondering geldt voor strikt medische preventieve behandelingen. Volgens Hof Amsterdam 22 augustus 2017, nr 16/00519, valt een prescan overigens niet onder die uitzondering en kunnen de kosten niet worden afgetrokken. Inentingskosten (bijvoorbeeld i.v.m. een vakantie) zijn wel aftrekbaar.

door artsen voorgeschreven medicijnen
Vanzelfsprekend gaat dit alleen op voor het niet-vergoede deel van de kosten van deze medicijnen.

plastische chirurgie
De behandeling moet aantoonbaar in rechtstreeks verband staan met lichamelijke of psychische stoornissen. Uitsluitend ‘verfraaiing’ valt daar dus niet onder.

hulpmiddelen
De kosten van veel ‘hulpmiddelen’ zijn aftrekbaar. Dat geldt niet alleen voor de aanschafkosten, maar ook voor de onderhouds- en reparatiekosten. Denk aan de kosten voor een kunstgebit, steunzolen en orthopedisch schoeisel. Van een gehoorapparaat zijn de voor uw rekening gekomen kosten van batterijen, verzekeringen, droogdoos/droogapparaat, cleaning spray en eventuele reparatie/onderhoudskosten aftrekbaar. Aanschafkosten van een gehoorapparaat zijn vaak niet aftrekbaar. Heeft u echter een gehoorapparaat van een andere categorie dan voorgeschreven of een duurder gehoorapparaat in de juiste categorie? Dan kunt u (een deel van) de aanschafkosten aftrekken. Op de internetsite van de Belastingdienst vindt u meer informatie en voorbeelden www.belastingdienst.nl, zoeken op gehoorapparaat ➤ Hulpmiddelen ➤ click op gehoorapparaat).
Alleen voor speciaal aangemeten sta-op-stoelen zijn de kosten aftrekbaar, inclusief de stroomkosten.
Sommige hulpmiddelen zijn echter van aftrek uitgezonderd, zie hierna onder ‘Niet aftrekbaar in 2017’.

TIP: Voor uw rekening gekomen kosten van bruggen en implantaten kunt u het beste invullen onder hulpmiddelen. Zo krijgt u de extra aftrek als uw drempelinkomen laag genoeg is (zie hiervoor). Kronen worden fiscaal niet gezien als hulpmiddelen. De voor uw rekening gekomen kosten zijn wel aftrekbaar: u moet ze invullen onder geneeskundige hulp.

dieet op medisch voorschrift
Als een arts of diëtist u een dieet voorschrijft dat op de dieetlijst staat, dan kunt u het bij dit dieet behorende forfaitaire bedrag aftrekken. Het gaat dus niet om de werkelijke kosten die u voor een dieet maakt. Staat het dieet niet op de dieetlijst, dan kunt u niets aftrekken.

TIP: U vindt de dieetlijst 2017 op www.belastingdienst.nl. Met de online aangifte van de Belastingdienst bepaalt u eenvoudig of uw dieet voor aftrek in aanmerking komt. De online aangifte bepaald vervolgens automatisch op welke aftrekpost u recht heeft.

vervoer van zieke of gehandicapte
Vervoerskosten van en naar artsen of andere behandelaars kunnen tegen de werkelijke kosten worden afgetrokken. Als u met uw eigen auto reist, kan dat dus meer zijn dan € 0,19 per km (houd rekening met brandstof, onderhoud, afschrijving, verzekering, ...). Ook de eventuele parkeerkosten die u maakt zijn aftrekbaar. Krijgt u een vergoeding van de verzekering voor zittend ziekenvervoer, dan kunt u de eigen bijdrage die u daarvoor moet betalen aftrekken.

reiskosten in verband met regelmatig ziekenbezoek
Als u kosten maakt om een huisgenoot te bezoeken, die langer dan een maand op méér dan 10 km van uw woning verpleegd wordt, dan mag u hiervoor reiskosten aftrekken. Voor autokosten is dat maximaal € 0,19 per km. Reist u met bus, trein of taxi, dan kunt u de werkelijke kosten aftrekken.

extra kleding en beddengoed
Wanneer u extra kosten heeft voor kleding en beddengoed (door bijvoorbeeld incontinentie, huidziekte, handicap of amputatie), dan kunt u een forfaitaire aftrekpost van € 300 opvoeren als de ziekte of invaliditeit die aan dit probleem ten grondslag ligt meer dan een jaar duurt (of naar verwachting meer dan een jaar zal gaan duren). Zijn uw kosten hoger dan € 600, dan kunt u een aftrekpost van € 750 opvoeren. Voor het lage aftrekbedrag is voldoende dat het een algemeen bekend feit is dat uw ziekte of handicap extra kosten voor kleding en beddengoed met zich meebrengt. Om in aanmerking te komen voor het hoge aftrekbedrag moet u uw kosten met gespecificeerde nota’s kunnen aantonen.

extra gezinshulp
Het gaat hierbij niet om hulp die u krijgt via de WMO-regeling maar om particuliere hulp die u in direct verband met ziekte of invaliditeit zelf inschakelt. De gebruikelijke kosten van uw gewone huishoudelijke hulp mogen niet worden meegeteld. U dient gedagtekende facturen te hebben waarop naam en adres van de hulp staan. Hulp wordt bij ziekte ook vaak gegeven door vrienden of familieleden die u niet betaalt maar die wel bij u eten of wier reiskosten u vergoedt. Ook de voor uw rekening gekomen kosten van die maatlijden en de reiskosten zijn aftrekbaar.

LET OP: Bij inkomens boven de € 31.118 moet u rekening houden met een aparte drempel voor aftrek van gezinshulp. De online aangifte berekent één en ander automatisch.

therapeutisch sporten
Aftrek van therapeutische yogalessen, sportlessen e.d. is alleen mogelijk als de lessen plaatsvinden onder directe medische begeleiding of medisch toezicht, dan wel op voorschrift van een arts waarbij sprake is van medische controle of begeleiding. Het hebben van een medisch advies alleen is dus niet voldoende.

NIET AFTREKBAAR IN 2017

De volgende kosten kunt u niet aftrekken in uw aangifte:
premie basisverzekering, aanvullende verzekering en tandartsverzekering
bedragen die u moest betalen vanwege het verplicht of vrijwillig eigen risico van uw basisverzekering
de Inkomensafhankelijke Bijdrage Zorgverzekeringswet (IAB-ZVW)
gecombineerde reis- en ongevallenverzekering
huisapotheek (niet voorgeschreven geneesmiddelen, verband, etc.)
de meeste ivf-behandelingen
geestelijke gezondheidszorg voor een minderjarige
combinatietest in het kader van prenatale screening als er geen medische indicatie is
thuiszorg
kraamhulp/verloskundige
eigen bijdrage voor WMO-zorg
eigen bijdrage voor Wlz-zorg
Soms brengt een verpleeghuis extra kosten in rekening, naast de eigen bijdrage voor Wlz-zorg. Extra door het verpleeghuis in rekening gebrachte kosten voor particuliere verpleeghulp zijn wèl aftrekbaar. Deze vallen onder ‘extra gezinshulp’, zie hiervoor. Kosten voor het wassen van kleding kunt u echter niet aftrekken.
behandeling van een minderjarige voor dyslexie door een orthopedagoog of remedial teacher
bed met verstelbaar hoofd- en voeteneind
fiets met trapondersteuning
aanpassing woning
bril, lenzen en ooglaserbehandelingen
wettelijke eigen bijdrage Zorgverzekeringswet van 25% voor een gehoorapparaat
rolstoel, scootmobiel, rollator, looprek, krukken, etc.
ziektekosten die u niet in 2017 heeft betaald
uitvaartkosten
uitvaartverzekering

TIP: Als u in 2013 al de afschrijvingen voor woningaanpassing, een scootmobiel of een rolstoel aftrok, kunt u dat over de jaren 2014 en verder blijven doen totdat deze volledig zijn afgeschreven.

Weekenduitgaven
Kosten voor het in het weekend en tijdens vakanties verzorgen van een ernstig gehandicapt kind (of van een gehandicapte broer of zus) zijn aftrekbaar. Voorwaarde is dat kind, broer of zus in een inrichting woont en 21 jaar of ouder is. De aftrek voor het verblijf bij u is € 10 per dag plus € 0,19 per km voor halen en brengen. Deze kosten vallen niet onder de zorgkosten, maar vormen een aparte categorie in de aangifte. Daardoor geldt voor deze kosten géén drempel!

TIP: Bent u mentor of curator van een gehandicapte? Dan kunt u deze aftrekpost soms ook gebruiken. Meer informatie vindt u in de online aangifte.

DE TSZ-REGELING

Mensen met een laag inkomen lijken niet zo veel te hebben aan de mogelijkheid zorgkosten af te trekken. Je kunt immers geen belasting terugkrijgen die je niet hebt betaald. Voor dit soort situaties is er de regeling Tegemoetkoming Specifieke Zorgkosten (TSZ), waardoor er toch iets kan worden uitgekeerd. Heeft u zorgkosten opgevoerd in uw aangifte en kunt u ze niet ‘verzilveren’ omdat u te weinig belasting betaalt? Dan kijkt de Belastingdienst of u in aanmerking komt voor deze regeling. In principe krijgt u de tegemoetkoming automatisch uitbetaald. U moet dan natuurlijk wel even aangifte doen!

Bron: nieuwsbrief op www.fiscalert.nl van 15 maart 2018

Ga terug naar de vorige pagina